Balloon-Simple-ArrowNon
 


Nieuwe klant Login
Spanje
Arag贸n
Arag贸n
Castilla-y-Le贸n
Castilla y Le贸n
Catalunya
Catalunya
Galicia
Galicia
Rioja
Rioja
Weergave:

Spanje is gemeten naar beplante oppervlakte het grootste wijnland te wereld. Maar qua volume staan de Spaanse wijnen op de derde plaats. Dit heeft te maken met de lage opbrengsten die alles te maken met de soms barre omstandigheden waaronder de druivenstokken zijn aangeplant. Ook de warmte en droogte, op het woestijnachtige af, speelt een grote rol. En omdat irrigatie van de wijngaarden bij wet verboden is, is het aantal stokken per hectare laag. Ook de opbrengst ligt stukken lager dan in andere Europese wijnlanden. Zodoende heeft Spanje wel de grootste beplante oppervlakte ter wereld, maar is het slechts de derde producent in termen van volume. Dit staat los van de kwaliteit van de Spaanse wijnen.

 

 

De wijnindustrie

De meeste wijngaarden liggen in het noorden en oosten. Bekende wijngebieden zijn Rioja, Navarra, Ribera del Duero en Valdepeñas. Rioja is Noord Spanje’s bekendste rode Spaanse wijn. Met uitzonderling van La Mancha (in het hart van Spanje) wat het grootste wijngebied ter wereld is. Dit is de streek waar Don Quichotte vandaar kwam, en produceerde tot voor kort vooral witte Spaanse wijnen van airén-druiven, bestemd voor distillatie tot brandy. In toenemende mate komen daar tafelwijnen bij, wit zowel als rood. Druivensoort voor die rode is de cencibel, alias tempranillo. Spanje kent een controlesysteem voor de kwaliteit van wijn, waarbij de Denominación de Origen (DO) markering niet alleen de regio van herkomst aangeeft, maar grotendeels ook de kwaliteit. Het DO systeem wordt niet alleen voor wijn gebruikt, maar ook voor andere producten, zoals olijfolie. Voor wijn zijn er tientallen DO's. De allerbeste DO's krijgen de markering DOC, wat staat voor Denominación de Origen Calificada, wat de kwaliteit en goede wijntraditie extra benadrukt. Verdere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden zijn vino de la tierra, vino comarcal en vino de mesa. De laatste aanduiding is voor de goedkopere minder bijzondere Spaanse wijnen.

 

 

Druiven

Spanje's bekendste druivenras voor de produktie van Spaanse wijn is de tempranillo. Andere bekende druiven van Spaanse origine zijn de garnacha, internationaal beter bekend als grenache en de murviedro, alias mourvèdre. Bij de witte springt een aantal druiven eruit. De macabeo levert het fruit voor een groot aantal wijnen in het noorden en noordoosten van Spanje, de albariño levert het fruit voor Rías Baixas, de verdejo levert het fruit voor Rueda en de palomino voor Jerez. In gebieden die pas recentelijk ontwikkeld zijn hebben internationale druivenrassen een sterke positie en leveren mooie Spaanse wijnen af. De Spaanse wetgeving is in deze heel tolerant geweest.