Nieuwe klant Login
Gezond leven is een echte hype. Het ene na het andere onderzoek over het effect van eten en drinken op je lichaam en welzijn schiet uit de grond. Ook het maken van biologische wijnen heeft afgelopen jaren een grote vlucht genomen. De reden hiertoe zijn divers, maar veelal gevoed door het milieubewustzijn van zowel producent als consument (en het marketingtechnisch hierop inspringen van producenten). Maar ook bijvoorbeeld door de toegenomen kennis van kwalitatieve wijnbouw. Maar wat zijn dat nou eigenlijk biologische wijnen? En wat is het voordeel ten opzichte van ‘gewone’ wijnen?

Biologische wijn – de druiventeelt

De exacte definitie en wettelijke voorschriften verschillen per land, maar over het algemeen geldt dat een biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven in een hiervoor gecertificeerde wijngaard. Er mogen in deze wijngaarden onder meer geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden, worden gebruikt. Echter door biologisch te werken in de wijngaard krijgt men nog niet per definitie een biologisch geproduceerde wijn!
 
Biologische wijn – de wijnproductie

Sinds 1 augustus 2012 is het mogelijk ook echt een biologische wijn te maken en mag men dit ook als zodanig op het etiket zetten. Naast het biologische telen van de druiven dient dan ook de wijn biologisch geproduceerd te zijn.
Naast enkele verboden tijdens het wijn maken, gaat men er bij het biologische bereidingsproces vanuit dat de wijn zichzelf maakt en dat er zo min mogelijk moet worden ingegrepen in het productieproces. Men mag wel bepaalde stoffen (zoals gisten, bacteriën of enzymen) gebruiken om de wijnproductie beter te controleren of te bevorderen, maar liever niet of zo min mogelijk.
 
Sulfiet in wijn

Daarnaast mogen in het bereidingsproces van biologische wijnen geen conserveringsmiddelen worden gebruikt. Sulfiet, een stof die oxidatie verhindert en de groei van organismen voorkomt/ontsmettend werkt, vormt hierop echter een uitzondering.  Dit conserveringsmiddel mag, in tegenstelling tot bij ander biologisch voedsel, wél worden gebruikt bij het maken van biologische wijnen, zij het beperkt. Het is namelijk extreem moeilijk om goede wijn te maken die helemaal geen toegevoegde (het komt ook van nature voor in wijn, een sulfietvrije wijn bestaat niet) sulfieten bevat.
 
Wilt u uw wijn graag zo biologisch mogelijk drinken en dus ook met zo min mogelijk sulfiet? Kies dan voor een biologische rode wijn. Rode wijnen bevatten van nature tannines die zorgen voor bescherming van de wijn, waardoor minder sulfiet nodig is. Zoete wijnen bevatten daarentegen verreweg de meeste toegevoegde sulfieten, omdat zoete wijnen altijd de neiging hebben om (opnieuw) te gaan gisten en sulfieten dit helpen voorkomen. Biologische witte en rosé wijnen zitten daar dan (vanzelfsprekend) tussenin.


Weergave:
 


Bezig met laden...
Foto Omschrijving Prijs
 
Camille-Cayran-Sans-Soufre-Ajouté-CDR-2017 Camille Cayran Sans Soufre Ajouté CDR 2017

Camille Cayran Sans Soufre Ajoutè is een wijn ZONDER toegevoegde sulfieten. De wijn heeft een geur van fruitig fruit, zoals kers, zwarte bessen en framboos en roept ook aroma's van peper en kaneel op.
7,95
Per fles 0,75 L

Camille-Cayran-lInsouciante-AOP-CDR-BIO-2017 Camille Cayran l'Insouciante AOP CDR BIO 2017

Deze Bio wijn heeft een geur van fruit, zoals kers, zwarte bessen en framboos en roept ook aroma's van peper en kaneel op.
7,95
Per fles 0,75 L

Cantina-Tollo-Rosso-Terre-di-Chieti-Biologico-2016 Cantina Tollo Rosso Terre di Chieti Biologico 2016

Deze wijn heeft een intense robijnrode kleur met paarse accenten. De neus heeft rood fruit, zoals kersen en bramen, met hints van violet en zoethout. In de mond toont hij een goede structuur.
7,95
Per fles 0.75 L

Cantina-Tollo-Terre-di-Chieti-Bianco-IGP-Biologico-2017 Cantina Tollo Terre di Chieti Bianco IGP Biologico 2017

Deze witte wijn van Cantina Tollo is lichtgeel van kleur, mooi in balans en zeer geschikt als aperitief of bij een lichte maaltijd.
7,95
Per fles 0.75 L

Camille-Cayran-Sans-Soufre-Ajouté-CDRV-Cairanne-2016 Camille Cayran Sans Soufre Ajouté CDRV Cairanne 2016

Camille Cayran Sans Soufre Ajoutè is een wijn ZONDER toegevoegde sulfieten. De wijn heeft een geur van fruitig fruit, zoals kers, zwarte bessen en framboos en roept ook aroma's van peper en kaneel op.
9,50
Per fles 0,75 L

Camille-Cayran-lElégante-CRU-CDR-BIO-2016-Médaille-dOr-Orange-2017 Camille Cayran l'Elégante CRU CDR BIO 2016 Médaille d'Or Orange 2017

Deze Bio wijn heeft een geur van fruit, zoals kers, zwarte bessen en framboos en roept ook aroma's van peper en kaneel op.
9,50
Per fles 0,75 L

Wijn van Cairanne, altijd de lekkerste wijn voor elke gelegenheid Camille Cayran la Bête á Bon Dieu CDRV Plan de Dieu BIO 2017

Deze Biologische wijn heeft een geur van fruit, zoals kers, zwarte bessen en framboos en roept ook aroma's van peper en kaneel op.
9,95
Per fles 0,75 L

Proefverpakking-6-flessen-Biologisch-wijnen-Frankrijk-Italië Proefverpakking 6 flessen Biologisch wijnen Frankrijk - Italië

Proefverpakking van 6 biologische wijnen.
50,25
39,00
Per pakket

Drie voordelen van biologische wijn
Er zitten een aantal voordelen aan het drinken van biologische wijnen:
 

  1. Hoge kwaliteit wijn
    Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat biologische wijnen vaak van hoge(re) kwaliteit zijn.* Biologisch geteelde druiven moeten harder werken om gezond te blijven dan druiven waarop chemische beschermingsmiddelen worden gebruikt. Dit harde werken zorgt voor een betere kwaliteit druif; ze hebben een goed evenwicht, meer finesse en mooiere zuren in zich. Deze zuren bieden goed tegenwicht aan de suikers in de druif, die door opwarming van de aarde juist steeds sterker worden.  Daarnaast heeft men in de wijngaard meer aandacht voor de plant en zijn omgeving (in plaats van voor het zo eenvoudig mogelijk produceren) en over het algemeen vertaalt zich dat door in de kwaliteit van de landbouw en geproduceerde goederen. Een win-win situatie dus!

    *Let wel op: we bedoelen niet dat het biologische zijn van een wijn een harde garantie is voor een betere kwaliteit wijn. Het gaat erom dat bij overige gelijkblijvende omstandigheden de kwaliteit vaak hoger is, omdat er meer aandacht aan de gehele productie is besteed.
    De uiteindelijke kwaliteit is natuurlijk ook afhankelijk van de kunde van de wijnmaker zelf (die kan een wijn verpesten), de omstandigheden in de wijngaard in een jaar (zonder hulpmiddelen is een goede oogst veel moeilijker te behalen natuurlijk) en zelfs de bewaartemperatuur van de wijn (niet boven de 14°C bewaren, anders worden de gisten en bacteriën weer actief).
     
  2. Het is gezonder
    Hoewel er nog niet veel onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van biologische wijn is het zeer waarschijnlijk dat biologische wijnen beter zijn voor onze gezondheid. Zoals in dit artikel al duidelijk werd bevatten biologische wijnen minder sulfiet. Sulfiet is een bekende veroorzaker van hoofdpijn en misselijkheid. Hoe minder we van deze stof binnen krijgen, hoe beter dat voor ons is.
    En iets dat wel door onderzoek is aangetoond, is dat druiven die zijn bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen 80% minder resveratrol bevatten dan onbewerkte druiven. Resveratrol komt vooral voor in rode wijnen en helpt bij het verlagen van cholesterol en is bovendien een component in de preventie van kanker.

     
  3. Goed voor het milieu
    Last but not least; Biologische wijn is beter voor het milieu. Doordat geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt vindt er geen bodem- en watervervuiling plaats. Bovendien blijft de biodiversiteit in het gebied behouden.