Nieuwe klant Login
Biologische-wijnen
Gezond leven is een echte hype. Het ene na het andere onderzoek over het effect van eten en drinken op je lichaam en welzijn schiet uit de grond. Ook het maken van biologische wijnen heeft afgelopen jaren een grote vlucht genomen. De reden hiertoe zijn divers, maar veelal gevoed door het milieubewustzijn van zowel producent als consument (en het marketingtechnisch hierop inspringen van producenten). Maar ook bijvoorbeeld door de toegenomen kennis van kwalitatieve wijnbouw. Maar wat zijn dat nou eigenlijk biologische wijnen? En wat is het voordeel ten opzichte van ‘gewone’ wijnen?

Biologische wijn – de druiventeelt

De exacte definitie en wettelijke voorschriften verschillen per land, maar over het algemeen geldt dat een biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven in een hiervoor gecertificeerde wijngaard. Er mogen in deze wijngaarden onder meer geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden, worden gebruikt. Echter door biologisch te werken in de wijngaard krijgt men nog niet per definitie een biologisch geproduceerde wijn!
 
Biologische wijn – de wijnproductie

Sinds 1 augustus 2012 is het mogelijk ook echt een biologische wijn te maken en mag men dit ook als zodanig op het etiket zetten. Naast het biologische telen van de druiven dient dan ook de wijn biologisch geproduceerd te zijn.
Naast enkele verboden tijdens het wijn maken, gaat men er bij het biologische bereidingsproces vanuit dat de wijn zichzelf maakt en dat er zo min mogelijk moet worden ingegrepen in het productieproces. Men mag wel bepaalde stoffen (zoals gisten, bacteriën of enzymen) gebruiken om de wijnproductie beter te controleren of te bevorderen, maar liever niet of zo min mogelijk.
 
Sulfiet in wijn

Daarnaast mogen in het bereidingsproces van biologische wijnen geen conserveringsmiddelen worden gebruikt. Sulfiet, een stof die oxidatie verhindert en de groei van organismen voorkomt/ontsmettend werkt, vormt hierop echter een uitzondering.  Dit conserveringsmiddel mag, in tegenstelling tot bij ander biologisch voedsel, wél worden gebruikt bij het maken van biologische wijnen, zij het beperkt. Het is namelijk extreem moeilijk om goede wijn te maken die helemaal geen toegevoegde (het komt ook van nature voor in wijn, een sulfietvrije wijn bestaat niet) sulfieten bevat.
 
Wilt u uw wijn graag zo biologisch mogelijk drinken en dus ook met zo min mogelijk sulfiet? Kies dan voor een biologische rode wijn. Rode wijnen bevatten van nature tannines die zorgen voor bescherming van de wijn, waardoor minder sulfiet nodig is. Zoete wijnen bevatten daarentegen verreweg de meeste toegevoegde sulfieten, omdat zoete wijnen altijd de neiging hebben om (opnieuw) te gaan gisten en sulfieten dit helpen voorkomen. Biologische witte en rosé wijnen zitten daar dan (vanzelfsprekend) tussenin.


Weergave:


Bezig met laden...
Foto Omschrijving Prijs
 
ChantecĂ´tes-les-Terres-Vierges-AOP-CDR-Blanc-BIO-2020 ChantecĂ´tes les Terres Vierges AOP CDR Blanc BIO 2020

Grenache Blanc, Roussanne en Marsanne vormen deze cuvée, met een heldere en schitterende kleur, goudkleurig met lichte groene reflecties. Onder een bloemige dominantie zijn tonen van witte perziken.
9,50
Per fles 0,75 L

les Terres Vierges ChantecĂ´tes les Terres Vierges AOP CDR BIO 2020 rood

Deze Bio wijn heeft een helder paarse kleur. les Terres Vierges toont aroma's van rood en donker fruit, gevolgd door tonen van kruiden. In de mond een mix van bramen en vijgen. Zachte tanines.
9,50
Per fles 0,75 L

Camille-Cayran-Sans-Soufre-Ajouté-CDR-2021 Camille Cayran Sans Soufre Ajouté CDR 2021

Camille Cayran Sans Soufre Ajoutè is een wijn ZONDER toegevoegde sulfieten. De wijn heeft een geur van fruitig fruit, zoals kers, zwarte bessen en framboos en roept ook aroma's van peper en kaneel op.
9,95
Per fles 0,75 L

1 Reviews
Camille Cayran MĂ©tamorphose Camille Cayran MĂ©tamorphose CDRV BIO 2019

Deze Bio wijn heeft een geur van fruit, zoals kers, zwarte bessen en framboos en roept ook aroma's van peper en kaneel op.
9,95
Per fles 0,75 L

Chantecôtes-les-Terres-Vierges-AOP-CDR-BIO-2023-rosé Chantecôtes les Terres Vierges AOP CDR BIO 2023 rosé

Deze Bio wijn heeft een lichte zalm kleur. Prima bij een lichte maaltijd zoals salade of pasta.
9,95
Per fles 0,75 L

Domaine-Cailhol-Gautran-Esperandieu-wit-BIO-2022 Domaine Cailhol Gautran Esperandieu wit BIO 2022

Licht goudgele kleur. Zuivere aroma's van lychee, verse abrikoos en delicate toetsen van witte bloemen. Vol en rond in de mond met aroma's van wit fruit.
10,95
Per fles 0,75 L

Dit product is niet uit voorraad leverbaar
Verwachte levertijd: 21 dag(en)
Domaine-Cailhol-Gautran-Cantus-Vitis-rood-BIO-2022 Domaine Cailhol Gautran Cantus Vitis rood BIO 2022

Syrah, Grenache Noir en Carignan. Granaatrode kleur, neus met tonen van zwart fruit, gastronomische mond voor een soepele wijn met ronde tannines.
10,95
Per fles 0,75 L

Wijn van Cairanne, altijd de lekkerste wijn voor elke gelegenheid Camille Cayran la Bête á Bon Dieu CDRV Plan de Dieu BIO 2022

Deze Biologische wijn heeft een geur van fruit, zoals kers, zwarte bessen en framboos en roept ook aroma's van peper en kaneel op.
11,50
Per fles 0,75 L

Camille-Cayran-lElégante-CRU-Cairanne-BIO-2021 Camille Cayran l'Elégante CRU Cairanne BIO 2021

Camille Cayran l'Elégante AOP Cru Cairanne Bio heeft een geur van fruit, zoals kers en framboos Een gulle wijn, gedomineerd door het rode fruit.
11,50
Per fles 0,75 L

1 Reviews
Camille-Cayran-Sans-Soufre-Ajouté-CDRV-Cairanne-2021 Camille Cayran Sans Soufre Ajouté CDRV Cairanne 2021

Camille Cayran Sans Soufre Ajoutè is een wijn ZONDER toegevoegde sulfieten. De wijn heeft een geur van fruitig fruit, zoals kers, zwarte bessen en framboos en roept ook aroma's van peper en kaneel op.
11,95
Per fles 0,75 L

Camille Cayran Vacqueyras Camille Cayran Vacqueyras CRU BIO Rood 2019

Deze volle rode wijn weerspiegelt zijn onmiskenbare karakter uit de streek, in het hart van de zuidelijke RhĂ´ne, op wonderbaarlijke wijze.
17,95
Per fles 0,75 L

Domaine-Cailhol-Gautran-Villa-Lucia-wit-BIO-2022 Domaine Cailhol Gautran Villa Lucia wit BIO 2022

Licht goudgele kleur. Zuivere aroma's van mirabellen, nectarines en delicate toetsen van witte bloemen. Vol en rond in de mond met aroma's van wit fruit.
17,95
Per fles 0,75 L

Domaine-Cailhol-Gautran-Villa-Lucia-rood-BIO-2020 Domaine Cailhol Gautran Villa Lucia rood BIO 2020

Syrah, Grenache Noir en Carignan. Deze wijn heeft tonen van zwarte bessen in de neus, met een typische mediterrane geur. Aroma's van gekonfijt fruit en bramenjam. Decanter 2022 Platinum 97/100.
17,95
Per fles 0,75 L

Domaine-Cailhol-Gautran-la-Table-du-Loup-rood-BIO-2019 Domaine Cailhol Gautran la Table du Loup rood BIO 2019

Zeer open, zeer expressieve, muntachtige neus. Origineel fruit, heerlijke frisheid. Volle mond met tonen van chocolade en zoethout. Zonder toegevoegde sulfiet.
21,95
Per fles 0,75 L

Dit product is niet uit voorraad leverbaar
Verwachte levertijd: 21 dag(en)
Camille-Cayran-Gigondas-CRU-BIO-Rood-2022 Camille Cayran Gigondas CRU BIO Rood 2022

Zeer mooie rode wijn met paarse reflecties; hoge kleurintensiteit. Specerijen, bramen, zwarte olijven en kersen.
23,95
Per fles 0,75 L

Proefpakket-les-Terres-Vierges-CDR-BIO-Frankrijk Proefpakket les Terres Vierges CDR BIO Frankrijk

Proefpakket 6 flessen Biologisch wijnen Cave de Cairanne Frankrijk
53,70
46,95
Per pakket

1 Reviews
Camille Cayran proefpakket biologische wijnen Proefpakket 6 flessen Biologisch wijnen Camille Cayran Frankrijk

Proefpakket 6 flessen Biologisch wijnen Camille Cayran Frankrijk
68,40
59,00
Per pakket

1 Reviews
Proefpakket-6-flessen-BIO-Domaine-Cailhol-Gautran Proefpakket 6 flessen BIO Domaine Cailhol Gautran

Proefpakket 6 flessen BIO Domaine Cailhol Gautran
89,35
79,00
Per Proefpakket

Drie voordelen van biologische wijn
Er zitten een aantal voordelen aan het drinken van biologische wijnen:
 

 1. Hoge kwaliteit wijn
  Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat biologische wijnen vaak van hoge(re) kwaliteit zijn.* Biologisch geteelde druiven moeten harder werken om gezond te blijven dan druiven waarop chemische beschermingsmiddelen worden gebruikt. Dit harde werken zorgt voor een betere kwaliteit druif; ze hebben een goed evenwicht, meer finesse en mooiere zuren in zich. Deze zuren bieden goed tegenwicht aan de suikers in de druif, die door opwarming van de aarde juist steeds sterker worden.  Daarnaast heeft men in de wijngaard meer aandacht voor de plant en zijn omgeving (in plaats van voor het zo eenvoudig mogelijk produceren) en over het algemeen vertaalt zich dat door in de kwaliteit van de landbouw en geproduceerde goederen. Een win-win situatie dus!

  *Let wel op: we bedoelen niet dat het biologische zijn van een wijn een harde garantie is voor een betere kwaliteit wijn. Het gaat erom dat bij overige gelijkblijvende omstandigheden de kwaliteit vaak hoger is, omdat er meer aandacht aan de gehele productie is besteed.
  De uiteindelijke kwaliteit is natuurlijk ook afhankelijk van de kunde van de wijnmaker zelf (die kan een wijn verpesten), de omstandigheden in de wijngaard in een jaar (zonder hulpmiddelen is een goede oogst veel moeilijker te behalen natuurlijk) en zelfs de bewaartemperatuur van de wijn (niet boven de 14°C bewaren, anders worden de gisten en bacteriën weer actief).
   
 2. Het is gezonder
  Hoewel er nog niet veel onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van biologische wijn is het zeer waarschijnlijk dat biologische wijnen beter zijn voor onze gezondheid. Zoals in dit artikel al duidelijk werd bevatten biologische wijnen minder sulfiet. Sulfiet is een bekende veroorzaker van hoofdpijn en misselijkheid. Hoe minder we van deze stof binnen krijgen, hoe beter dat voor ons is.
  En iets dat wel door onderzoek is aangetoond, is dat druiven die zijn bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen 80% minder resveratrol bevatten dan onbewerkte druiven. Resveratrol komt vooral voor in rode wijnen en helpt bij het verlagen van cholesterol en is bovendien een component in de preventie van kanker.

   
 3. Goed voor het milieu
  Last but not least; Biologische wijn is beter voor het milieu. Doordat geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt vindt er geen bodem- en watervervuiling plaats. Bovendien blijft de biodiversiteit in het gebied behouden.