Nieuwe klant Login
Tempranillo
Tempranillo is afgeleid van ‘temprano’, wat  "vroeg" betekent: de druif is vroeg rijp en kan dus als één van de eerste worden geoogst.
De druif kent verschillende namen en lokale varianten: Tinto fino, Tinto del País, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Ull de llebre en Cencibel. Waarschijnlijk zijn sommige van deze druiven niet geheel identiek, maar klonen van de Tempranillo. De wijnen van deze druif zijn het proberen meer dan waard.


Tempranillo druiven hebben een dikke schil en produceren donker gekleurde, elegante wijnen met een lage zuurgraad, voldoende tannines. Doordat zij resistent zijn tegen oxidatie kan Tempranillo wijn langer bewaard worden. De wijnen zijn fruitig, maar niet al te sterk aromatisch. De smaak is specifiek voor de druif en soms moeilijk precies te definiëren: doet denken aan kersen, zwarte bessen, aardbeien, (vooral na enige rijping) pruimen en een vleugje kruiden. Tempranillo wijn is goed te combineren met een grote variëteit aan gerechten.
Tempranillo in wijn wordt vaak gecombineerd met andere, sappigere en aromatischere druivensoorten. In Rioja zijn dit de Garnacha, Mazuelo (Carinena), Graciano en de witte druif Viura (Macabeo).
Verder wordt de druif o.a. ook verbouwd in Costers del Segre, Utiel-Requena, Navarra en Somontano. Sinds enige tijd is de druif ook te vinden in Portugal, als Tinta Roriz, Zuid Frankrijk, Australië, Nieuw Zeeland en in geringe hoeveelheden ook in Californië.
Aroma's: rood fruit (aardbeien, rode kers), zwart fruit (braambes, zwarte kers, zwarte bes), gedroogd fruit (pruim, dadels, vijg), aards (aarde, bos, natte bladeren), specerijen (laurier, drop, tabak, nootmuskaat, vanille), kruiden (oregano, salie, anijs) hout (vanille, zouthout, eikenhout), karamel, koffie, cacao, chocolade en roasted tones.


Weergave:
 


Bezig met laden...