Nieuwe klant Login
Mourvédre
De Mourvédre druif is de franse benaming voor de van oorsprong Spaanse druif Monastrell. Een druif die gemakkelijk rijpt, met hoge opbrengst, en die in nieuwe installaties hoogwaardige wijnen oplevert. Na jaren van verwaarlozing is deze druif  in ere hersteld, grotendeels dankzij de inspanningen van een paar wijnmakerijen in Jumilla. De druif geniet echter buiten zijn herkomstgrenzen een groter aanzien, vooral dan in Frankrijk.
Kenmerken:
De wijn heeft prachtig, levendig fruit, een verrukkelijke rijpheid en is zalig zuur.
De druif is goed bestand tegen ziektes en voelt zich thuis in elke bodem. Het is echt een druif uit zuidelijke streken. Aan de Middellandse Zee in de Bandol produceert hij grote, stevige wijnen die tevens finesse bezitten. De wijn moet minstens een alcoholgehalte van 13% behalen, zoniet is de wijn smakeloos. Mourvédre ruikt vaak naar boerenerf. Daardoor is hij een verrassend goede partner voor de weelderige, vette grenache die makkelijk oxideert en profiteert van de vlezige aroma's van mourvèdre. Het fruit is van bramen en de wijn is flink gekruid. Daardoor vindt men een jonge mourvèdre al gauw onvolmaakt, maar na een tussenperiode waarin hij nog sterker naar een boerenerf ruikt ontluikt na een jaar of vijf de rijke, leerachtige rijpheid.
Gebruik:
Vooral aangeplant in Murcía en meer bepaald in de DO Jumilla. Ook in Catalunya wordt deze druif gebruikt voor de rosé Cava. In Frankrijk wordt hij aangeplant in de zuidelijke Rhône, Provence, Languedoc en Roussillon. Verder kan je de druif terug vinden in Californië, Australië en Zuid-Afrika.


Weergave: