Nieuwe klant Login
Arag贸n
Rode-wijnen
Rode wijnen
Ros茅-wijnen
Ros茅 wijnen
Witte-wijnen
Witte wijnen

Aragón

Aragón is groot en uitgestrekt: het loopt van Frankrijk in het noorden tot aan de autonomías Valencia en Castilla-La Mancha in midden-Spanje. Het landschap varieert van het bergachtige en groene Somontano in het noorden tot de warme, zanderige vlakten van het binnenland.

De wijnen van Aragón hebben lange tijd een stoffig imago gehad, maar dat is aan het veranderen, vooral door de DO Somontano. Sinds 1985 is dit een DO. De wijnen uit dit herkomstgebied behoren tot de top van Aragón, en zelfs van heel Noord-Spanje. Naast Somontano zijn tegenwoordig ook de DO’s Cariñena en Campo de Borja in opkomst. Deze gebieden staan echter nog in de schaduw van Somontano.

DO Somontano

Somontano betekent ‘onder de bergen’. De wijn­gaarden liggen op de uitlopers van de Pyreneeën, ongeveer 50 kilometer van de Franse grens.

Het klimaat, de bodem en de hoogte van Somontano verschillen van alle andere Spaanse gebieden. Het is een groene, rijk begroeide streek met amandelbomen en wijnstokken. De hellingen zijn zo steil dat terrassen noodzakelijk zijn. In de valleien en bergpassen van dit gebied zitten veel grotten, waar ook muurschilderingen en handwerktuigen uit het stenen tijdperk gevonden zijn. Later deden ze dienst als huis, kelder of kerk.

In dit gebied vestigen zich veel nieuwe bedrijven, die investeren in wijngaarden en moderne techniek. Wijnboeren en wijnmakers zijn hier niet bang om te experimenteren met druivenrassen. Zo plantten de boeren populaire rassen als Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Chenin blanc. De eerste resultaten waren heel goed, maar een eigen identiteit ontbrak. Uiteindelijk bereikten de wijnmakers die ‘eigenheid’ van de Somontanowijnen door assemblages van oude en nieuwe druivenrassen. Assemblages als Tempranillo-Moristel-Cabernet, Chardonnay-Macabeo (Viura) en Macabeo-Alcañon komen veel voor, evenals ‘varietales’: wijnen uit één ras, van Gewürztraminer tot Moristel. De lokale wijnen van de Moristel en Alcañondruif zijn door het berg­klimaat en de vruchtbare bodem verfrissend licht en subtiel.

DO Cariñena en DO Campo de Borja

De DO Cariñena omvat 18.000 hectare en heeft sinds 1960 de DO-status. Deze DO is genoemd naar het druivenras Cariñena, dat de Fransen Carignan noemen. In de rest van Noord-Spanje heet hij ‘Mazuelo’. In Rioja wordt deze druif vanwege de hoge zuur­graad gewaardeerd, terwijl de Fransen hem om dezelfde reden niet altijd waarderen. In Frankrijk is het minder warm dan in Spanje, zodat de druif daar minder gelegenheid krijgt zijn zuren af te bouwen.

DO Campo de Borja is de meest westelijk gelegen zone van Aragón en lijkt op het zuiden van Navarra. De wijn­gaarden liggen ten zuiden van de Ebro, op een hoogte van 350 tot 700 m. Deze DO omvat 7500 hectare. Sinds 1980 is het een DO voor rode wijn en sinds 1989 ook voor witte wijn. Het herkomstgebied dankt zijn naam aan de adellijke familie Borja, die hier ooit regeerde.