Algemene kenmerken Lombardije |
||||
Terroir |
Bodem
|
Klei en kalk
|
||
Klimaat
|
Gemiddelde temperatuur: 13,7°C
Gemiddeld aantal zonuren: 1914
|
|||
Belangrijkste druivenrassen
|
Wit:
|
Blauw:
|
||
Wijngaard |
Wijngaardareaal
|
13.229 hectare
|
||
Totale productie
|
988.331 hectoliter
|
|||
Vinificatie |
Soorten wijn
|
Wit: 38%
Rood: 62%
|
||
Herkomstgebieden |
Aantal DOCG’s
|
5
|
||
Aantal DOC’s
|
22
|
|||
Percentage kwaliteitswijn
|
47%
|
Lombardije ligt in het noorden van Italië; de hoofdstad is Milaan. Lombardije heeft veel veeteelt, op de weidegronden in de Povlakte. Van de melk wordt onder andere de beroemde blauwschimmelkaas Gorgonzola gemaakt. Verder wordt er rijst en graan verbouwd en is er veel fruitteelt. Wijnbouw heeft een bescheiden plaats in dit gebied, en de wijnen staan in de schaduw van die uit de omliggende gebieden Piemonte, Trentino en Veneto. Het klimaat is zoals in Piemonte en Aosta: de zomers zijn lang en heet en de herfst is meestal mooi. De winters kunnen bitter koud zijn.