Balloon-Simple-ArrowNon
 


Nieuwe klant Login
Loire
Rode-wijnen
Rode wijnen
Rosé-wijnen
Rosé wijnen
Witte-wijnen
Witte wijnen

De wijnstreek Loire is een van de grootste gebieden waar wijn verbouwd wordt in Frankrijk. Hoewel er ook rode wijn gemaakt wordt, is het gebied vooral bekend om haar witte wijn . Omdat de Loire zo groot is – het gebied loopt van het dorpje Pouilly tot de Atlantische kust – zijn de klimaten en bodemsoorten heel divers, waardoor het lastig is ‘dé Loire-wijn’ te beschrijven.

Inmiddels kent de Loire zestig appellations waar de beste witte en mousserende AOC wijnen van Frankrijk geproduceerd worden. De hoeveelheid appellations in de streek is gestegen doordat er de laatste jaren een ware kwaliteitsrevolutie heeft plaatsgevonden die is ingezet door het enthousiasme van jonge getalenteerde wijnproducenten. Zij hebben een verbetering van de vinificatiemethode, wijnbereiding en een duidelijkere onderverdeling van de appellations bewerkstelligt.

De bodems en klimaten in de Loire wijnstreek verschillen door de geografische ligging van het gebied enorm. Er bevinden zich interessante en niet veel voorkomende ondergronden die een grote invloed hebben op de wijnstijl. Een voorbeeld van zo’n bijzondere bodem is Chailloux. Vooral aanwezig in de appellation Pouilly-Fumé bestaat deze bodemsoort uit silicium en colluvium, wat de wijnen een uitzonderlijk aroma van exotisch fruit en mineralen meegeeft. En ander is Caillottes, een kalkachtige bodem die erg hard is maar waar de Sauvignon Blanc in Sancerre het best op groeit. Op plekken waar het kalk uit elkaar begint te vallen worden de caillottesbodem ‘grillottes’ genoemd. Deze geeft de wijnen een flinke dosis levendigheid en een intens aroma.

Het dal van de Loire is in meerdere subgebieden onderverdeeld. Het wijngebied in het midden van de Loire strekt zich uit vanaf het noorden van de bergen van Auvergne tot het stadje Gien. Sancerre en Pouilly-Fumé zijn de meest belangrijke en tevens meest beroemde appellations die hier gelegen zijn. Voor de witte wijnen uit dit subgebied wordt Chardonnay maar vooral Sauvignon Blanc gebruikt. De rode wijnen uit ‘centre’ worden veelal van Pinot Noir en Gamay-druiven gemaakt.

In het gebied Touraine bevinden zich o.a. de appellations Chinon en de Vouvray, waar zeer mineralige droge witte wijnen met de tonen van kiezelsteen worden geproduceerd. Het gebied produceert bovendien – samen met Anjou – het grootste deel van de rode wijnen in de Loire. Die worden vooral gemaakt van de Cabernet Franc-druif . De witte wijnen wordt gemaakt van de druivenrassen Chenin en Melon de Bourgogne. De grote regio Anjou en Saumur ligt ten oosten van de stad Nantes en strekt zich uit over circa twintig kilometer. Hier bevinden zich beroemde appellations zoals Savannières, Coteaux-du-Layon en Coteaux-de-l’Aubance. Bij de havens van Nantes en deels in het departement Vendée liggen wijngaarden die vooral droge, frisse witte wijnen met uitbundige aroma’s voortbrengen. In de AOC Muscadet levert het druivenras Melon de Bourgogne licht parelend levendige en frisse wijnen op.

Eén van de vele kastelen in de Loirevallei
Eén van de vele kastelen in de Loirevallei