Nieuwe klant Login
Stellenbosch
Rode-wijnen
Rode wijnen
Rosé-wijnen
Rosé wijnen
Witte-wijnen
Witte wijnen

Stellenbosch is een wijndistrict in Zuid-Afrika dat vooral bekend is om zijn rode assemblagewijnen van de nobele druivenrassen (Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah). Het district behoort tot de wijnregio Coastal Region aan de West-Kaap. Het gebied wordt omgeven door bergen: Simonsberg in het noordoosten, Jonkershoek in het oosten, de Hottentots-Holland en Helderberg in het zuidoosten en de Papagaaiberg in het westen. In het algemeen wordt Stellenbosch gezien als het kwalitatief belangrijkste wijndistrict van Zuid-Afrika. In omvang is het het derde gebied en wat betreft ouderdom het tweede na Constantia.
Er vindt in dit district al wijnbouw plaats sinds het eind van de 17e eeuw. Toen vestigde Simon van der Stel hier de eerste boerderijen voor de bevoorrading van de VOC. Er werden toen ook de eerste druivenstokken aangeplant. In 2019 zijn er zo'n 200 wijnbedrijven actief. Er is een wijnroute waarbij vrijwel al deze wijnbedrijven zijn aangesloten. Het is een van de grootste toeristische attracties in dit gebied.
Bijzonder voor het terroir van Stellenbosch is de nabijheid van de koele oceaan en de bodem. De bodem bestaat uit Hutton en Clovely zoals het ter plaatse wordt genoemd. Dat zijn volledig vergaande en verweerde vormen van graniet die goed vocht vast houden. Hutton is rood van kleur en Clovely geel. Daarnaast is het gehalte aan klei hoog. De koude golfstroom van de Atlantische Oceaan zorgt voor een koele bries die via False Bay Stellenbosch bereikt. De koelste terroirs zijn ten zuiden van Stellenbosch en op de Helderberg in de zuidoostkant bij Somerset West. Meer het binnenland in is het warmer zoals bij Sommersberg ten noorden van Stellenbosch. De gemiddelde neerslag bedraagt 600–800 mm per jaar.