Nieuwe klant Login
Apulië-(Puglia)
Rode-wijnen
Rode wijnen
Rosé-wijnen
Rosé wijnen
Witte-wijnen
Witte wijnen
Weergave:
 

Kenmerken van het gebied

Puglia is de ‘hak van de laars van Italië’. Het is een relatief lang gebied van 400 kilometer langs de Adriatische kust. Het bestaat voor de ene helft uit vlak land en voor de andere helft uit heuvels. Bergen zijn er bijna niet. Het is een echt landbouwgebied, waar olijven, druiven, granen, amandelen, vijgen en tabak worden verbouwd. Ook veeteelt en visserij zijn belangrijke bronnen van inkomsten. Puglia is de belangrijkste wijnstreek van het zuiden.

Druivenrassen en wijnen

Voor de Grieken was Puglia al de ideale wijnregio. Samen met Sicilia is het tegenwoordig de grootste wijnproducent, vooral van rode wijnen. De omstandigheden zijn hier zo gunstig dat opbrengsten van 400 hectoliter wijn per hectare mogelijk zijn. Zelfs bij grote opbrengsten geven de inheemse druivenrassen van Puglia bijzonder krachtige wijnen, vooral Negroamaro en Primitivo. De Negroamaro dankt zijn naam aan een kenmerkende bittersmaak. De druif wordt daarom veel gebruikt in combinatie met andere rassen. De witte wijnen zijn – op een enkele uitzondering na – strogeel en alcoholrijk. Klassiek gemaakte rode wijnen hebben meestal duidelijk rijpe tonen (chocolade, wild, pruimen). Modern gemaakte wijnen zijn stevig en vol van smaak met fruittonen.

Maar liefst 90 procent van de opbrengst wordt verwerkt tot anonieme regionale bulkwijn of tot mostconcentraat. Daarvan wordt vaak vermouth gemaakt. Wijnboeren van noordelijker regio’s gebruiken het ook, om hun wijnen aan te sterken. De laatste jaren neemt het aandeel kwaliteitswijnen toe.

Karakteristieke bouwwerken (trulli) in Puglia
Karakteristieke bouwwerken (trulli) in Puglia

 

Herkomstgebieden

Slechts 10 procent van de wijnen uit Puglia komt dus direct als wijn op de markt, en uiteindelijk krijgt minder dan 5 procent van de totale productie een DOCG- of DOC-vermelding. Naast deze AOP-wijnen worden ook veel IGP-wijnen geproduceerd.

DOCG’s van Castel del Monte

Van de vier DOCG´s van Puglia komen er drie uit Castel Monte. Dit gebied ligt ten westen van de stad Bari. De DOCG’s zijn de:

  • DOCG Castel del Monte del Bambino nero;
  • DOCG Castel del Monte Nero di Troia riserva;
  • DOCG Castel del Monte rosso riserva.

De Bambino en de Troia zijn namen van druivenrassen.

DOC Aleatico di Puglia

De DOC Aleatico di Puglia is een zware, zoete, diep-gekleurde en aromatische rode wijn van de Aleatico-druif. Hij heeft een natuurlijk alcoholpercentage van 15 procent. Deze wijn is een specialiteit van Puglia die in bijna de hele streek wordt gemaakt. In Italië is de wijn zeer bekend. De riserva rijpt meer dan drie jaar (38 maanden) voordat hij op de markt komt.

DOC Salice Salentino

De DOC Salice Salentino komt uit het uiterste puntje van de hak. Hij is er in rood, rosé en wit. De rode versie komt het meest voor. Deze wijn is gemaakt van de lokale Negroamaro en de blauwe Malvasia. Deze wijn heeft een volle smaak. De riserva rijpt twee jaar. Er bestaat ook een lichtere, kersenrode versie en een novello.

DOC Primitivo di Manduria

De DOC Primitivo di Manduria is gemaakt van de Primitivo. Deze druif geeft alcoholrijke, zware wijnen. Men drinkt de wijnen vaak koel, zodat de zoetheid en de grote hoeveelheid alcohol niet te veel overheersen.

DOC Copertino en DOC Squinzano

Deze maken vooral rode en rosé wijnen van de Negroamaro. Dit ras wordt voornamelijk gebruikt voor rosé. Voor rode wijnen wordt de assemblage vaak aangevuld met blauwe Malvasia, Montepulciano en Sangiovese tot een maximum van 30 procent. De riserva rijpt minimaal 26 maanden.

Primitivo en Zinfandel

De Primitivo lijkt veel op de Zinfandel, het druivenras dat wijnmakers in Californië veel gebruiken. Uit genetisch onderzoek blijkt dat beide rassen waarschijnlijk afstammen van de Crljenak, een Kroatische wijndruif, die daar Plavac Mali wordt genoemd.

DOC Locorotondo

Deze DOC ligt ten zuiden van Bari en is bestemd voor droge witte wijnen, gemaakt van de Verdeca en de Bianco d’Alessano. De wijnen wijken af van de meeste witte wijnen van Puglia, want ze zijn licht van kleur, hebben minder alcohol en zijn fris van smaak.