Nieuwe klant Login
Castilla-y-Le贸n
Rode-wijnen
Rode wijnen
Ros茅-wijnen
Ros茅 wijnen
Witte-wijnen
Witte wijnen

Een uitgestrekt gebied dat onder andere de zéér geliefkoosde appellatie Ribera del Duero herbergt, thuisbasis van onder andere Vega Sicilia. Castilla y Léon is een immens groot gebied van maar liefst 94.000 vierkante kilometer. Wijnbouw vormt hier een belangrijk aandeel, naast allerlei andere landbouwpraktijken.

Het grootste deel is geconcentreerd in het dal van de Duerorivier, vooral dan voor de DO-wijnen van Rueda, Toro, Cigales en Ribera del Duero.

Bierzo vormt dan weer een uitzondering, deze ligt in de uithoek van Castilla y Léon, aan de grens met Galicië. Deze waterloop loopt dan door in Portugal waar hij Douro heet, de ruggengraat van de gelijknamige portostreek.

Het overdeel van de wijnen buiten het Duerodal zijn VdT's en VdM. Vaak van een heel goede kwaliteit.

Druivensoorten

De witte druivenrassen die hier gebruikt worden zijn :

  • doña blanca (vrij ongekend en niet zo belangrijk, andere naam voor moza fresca)
  • godello
  • palomino
  • verdej
  • viura ( andere naam voor macabeo )
  • sauvignon blanc
  • albillo ( vrij aromatische most en ook veel zuren)
  • malvasia

En voor rood :

  • garnacha
  • mencía
  • tempranillo ( = tinta de Toro, tinto del país )
  • malbec
  • merlot
  • cabernet sauvignon
  • garnacha tintorera ( grenache maar dan met gekleurd vruchtenvlees )

Appellaties

Ook hier hebben we 5 D.O.'s, namelijk

  • Bierzo; Een sterk opkomende regio, die net op de grens met Galicië ligt en afgescheiden door berketens van het Duerodal waar al de anderen rond liggen waardoor een verschil is in klimaat en dus ook in stijl en gebruikte druivenrassen. Namelijk Mencía is hier de allerbelangrijkste voor het grote deel rode wijnen.

De wijnen kunnen variëren van lichter en fruitiger, tot vol en krachtig, type syrah. Er wordt ook een zeer klein deel witte wijnen gemaakt, en dit van de doña blanca en godello, alsook palomino maar deze laatste zijn vaak van mindere kwaliteit.

De witte wijnen zijn iets minder geraffineerd dan die van het nabije Galicië maar toch nog fris en heel licht en fruitig.

  • Ribera del Duero; Dit is wel de meest gekende van alle D.O.'s van Spanje. Maar helaas ook één van de duurste, tenminste als u naar de tophuizen kijkt. Het meest gekende is ongetwijfeld Vega Sicilia waar u al gauw een paar honderden euro's voor mag neertellen, tenminste voor de gran reservas. Ze zijn ook niet zo gemakkelijk te vinden als particulier maar vaker in restaurants en adel, ...

Het voornaamste deel van deze wijnen zijn rood maar er bestaan ook roséwijnen. Voor rood is Tempranillo het belangrijkste druivenras, samen met de Franse rassen malbec, merlot en cabernet sauvignon.

Voor de roséwijnen is grenache de meest belangrijke, deze mag voor een klein deel aangevuld worden met het witte druivenras albillo.

  • Toro; Hier mag men zowel witte, rosé als rode wijnen maken.

Zoals bij vele Spaanse appellaties was vroeger de kwaliteit niet bepaald om over naar huis te schrijven, maar ook hier is -dankzij grote investeringen- dit er sterk op vooruit gegaan. Van zware, overrijke wijnen tot elegente, soepelere wijnen. Voor de rode wijnen is ook hier tempranillo of tinta de Toro heel belangrijk, alsook grenache. De roséwijnen bestaan hoofdzakelijk uit grenache, terwijl voor de witte wijnen malvasia heel belangrijk is, aangevuld met een percentje verdejo. De witte wijnen zijn eerder elegant en iets lichter terwijl de rode reserva's eerder krachtiger zijn en dus ook wel een stevig gerechtje kunnen verdragen, maar op een terrasje kan een Toro jovén ook heel goed smaken.

Over het algemeen hebben ze wel een extra graadje alcohol mee maar zoals eerder gezegd, er is een betere harmonie tussen alcohol en de rest in vergelijking met vroeger.

  • Rueda; Van deze appellatie heeft u misschien nog al eens gehoord. Dit is één van de beste appellaties voor witte wijnen, maar wat niet gekend is, id dat er ook rode wijnen en rosés worden gemaakt.

Er worden een hele resem van druivensoorten gebruikt hier :

  • Verdejo, viura, sauvignon blanc en palomino voor de witte wijnen.
  • Tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en grenache voor de rode en roséwijnen.
  • Ruedawijnen zijn er in allerlei types en smaken. Hieronder een overzicht me de daarbij horende druivensoorten.
  • Rueda Verdejo minimum 85 % verdejo, maar meestal 100 %
  • Rueda minimum 50 % en meestal met viura (macabeo) aangevuld
  • Rueda Superior vaak ietsjes meer alcohol en een langere rijping
  • Rueda Sauvignon minimum 85 %, aromatische stijl dan wel
  • Rueda Espumosos voor de sec, demi-sec minstens 50 % verdejo, voor de brut of brut nature minstens 85 % verdejo en allemaal minimum 9 maand sur lattes en volgens de méthode Traditionelle gemaakt.
  • Rueda Dorado Speciaal type likeurwijn dat minstens 2 jaar op vaten moet, wordt zeer oxidatief opgevoed. Maar is toch nog zoet.
  • Palído Rueda Likeurwijn van het sherry-type, minimum 3 maand op vaten met hetzelfde deken van flor dat zich vormt. Dit is dan de droge stijl, als apero of bij bepaalde oude kazen. Dit is wel eerder zeldzaam.
  • Rueda Rosé Op basis van minimum 50 % rode druiven, vooral grenache.
  • Rosé Espumoso Roséwijn die de méthode traditionelle heeft ondergaan en ook 9 maand sur lattes.
  • Tinto joven, crianza, Van verscheidene rode druivensoorten maar tempranillo is reserva en gran reserva de hoofddruif. De verschillende niveaus zijn hetzelfde als overal.
Meer uitleg ziet u bij de hoofdpagina van Spaanse wijnen.
 
  • Cigales; Een eerder ongekende wijn op onze markten, De oppervlakte is dan ook een pak kleiner dan de andere, 'amper' 2.700 ha en niet zo veel wijnhuizen. Vooral roséwijnen zijn hier heel belangrijk en ook van uitstekende kwaliteit. Voorts telt Cigales ook enkele rode wijnen, maar witte wijn komt u hier niet tegen.

Voor rosé is minimum 50 % tempranillo nodig, aangevuld dan met grenache en de witte druivenrassen viura, verdejo of albillo. Voor rode wijnen is minimum 85 % tempranillo vereist, aangevuld met cabernet sauvignon en grenache.

Het zijn vaak verrassend stevige rode wijnen, maar onthoud vooral de rosés, dit is echt het topniveau van Spanje qua rosé dan.

Dan bestaat er nog zoiets als Cigales nuevo gemaakt van voornamelijk tempranillo in een blend met witte rassen, dit is een fruitige wijn met niet zo veel alcohol en daardoor dus geliefd bij jonge mensen.