Nieuwe klant Login
Bordeaux
Rode-wijnen
Rode wijnen
Rosé-wijnen
Rosé wijnen
Witte-wijnen
Witte wijnen
Mousserende-wijnen
Mousserende wijnen

Bordeaux is wel één van meest beroemde wijngebieden ter wereld. De wijnstreek Bordeaux ligt in het departement Gironde en het gebied vormt een soort driehoek met de rivieren de Garonne en de Dordogne, samenvloeiend in de stroom de Gironde.

Bordeaux, met zijn gematigde klimaat, ligt aan de Atlantische Oceaan. In de zomer is het zelden extreem warm en in de winter en het voorjaar is het niet bovenmatig koud. Bovendien valt er voldoende regen voor de wijnplanten. Naast een goed klimaat is de bodem zeer geschikt voor de productie van de wijn. De bodem bestaat uit kalk, kiezel en klei. Met name de kiezelhoudende onderlaag zorgt ervoor dat het regenwater gemakkelijk wegstroomt en dat de wortels van de druivenstokken diep in de bodem kunnen doordringen.

Bordeaux is de klassieke regio voor wijnen van cabernet sauvignon en merlot. Het terroir is ideaal voor deze druivenrassen die mooie wijnen opleveren. De merlotdruif is eerder rijp dan de cabernetdruif en geeft de wijnen meer souplesse en kruidige smaaktonen. Cabernet Sauvignon geeft de wijn kracht en frisse tonen van rood fruit.

Van de witte wijnen, die circa 15% van de jaarlijkse wijnproductie voor hun rekening nemen, zijn sémillon en sauvignon druiven het meest aangeplant.

De belangrijkste merknaam voor dure wijnen uit de Bordeaux is het 'Chateau'. De naam van een chateau geeft aan dat de wijn afkomstig is van een bepaald stuk grond. Daarnaast geeft de term 'grand vin' aan dat het om de belangrijkste wijn van het chateau gaat.

Meest algemene classificaties voor de wijnen uit de Bordeaux zijn de Appelation Contrôlée‎ Bordeaux en de Appelation Contrôlée‎ Supérieur die zich onderscheidt door een hoger alcoholgehalte en lagere opbrengst per hectare.

In de Médoc-streek wordt hier de classificatie 'grand cru classé' voor gehanteerd. In andere delen van de Bordeaux worden vergelijkbare termen voor hun beste chateaux wijnen gehanteerd: 'cru classé' in Graves en 'grand cru classé' in Saint-Emillion.

Een belangrijk verschil tussen Bordeaux en veel andere wijngebieden is de gemiddelde grootte van de terroirs.

Een doorsnee château heeft meerdere terroirs, waarop meestal het druivenras staat dat er het best bij past. Ook is er vaak een deel met jongere en een ander deel met oudere druivenstokken. Dat levert een grote variatie aan wijnen op, die de wijnmaker apart laat rijpen. Pas in een later stadium vindt dan de selectie plaats.

De top van de wijnen worden gevormd door de gemeentelijke herkomstbenamingen, waar met behulp van micro klimaten en betere bodemsoorten hele mooie wijnen worden gemaakt. Bekende namen zijn: Margaux, Pauillac en Saint-Estèphe