Beste Wijnvriend,
GAAF VALKENBURG VIERT ZIJN 5 JARIG JUBILEUM EN LEGT U EXTRA IN DE WATTEN; ZATERDAG 8 EN ZONDAG 9 APRIL Zet alvast in uw agenda; zaterdag 8 en zondag 9 april wordt u bij GAAF Valkenburg extra in de watten gelegd; 's middags van 14.00u tot 17.00u vindt o.a. een wijnproeverij (Wijn van Cairanne wijnen) plaats. De gehele dag wordt u in de watten gelegd met chocolade van Visser chocolade en overheerlijke hapjes van bakkerij Koos. WIJN TRENDS; FRUITIG ROSÉ EN FRIS WIT WORDEN DE ZOMERFAVORIETEN Nu het weer beter wordt en we de terrassen op gaan, wordt er volgens wijnkenners weer meer rosé en witte wijn gedronken. "Het rosétijdperk is weer aangebroken. De fris- en fruitigheid van deze wijn past goed bij het weer", zegt wijnimporteur Peter Vangangelt van wijnvancairanne.nl. Volgens Vangangelt wordt in Frankrijk en Italië de beste rosé gemaakt. "De rosé uit deze landen is zalmkleurig, dus licht van kleur, maar toch zeer verfijnd van smaak. Een rosé die geurt en kleurt en lang blijft hangen". Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij de schilweking maar kort duurt zodat de kleur van de wijn licht wordt. De zalmroze wijnen zijn ook populair omdat ze er aantrekkelijk uitzien. "Ze zijn fijner om naar te kijken. Deze rosé oogt gezellig en fris, je krijgt er dorst van". Ook de witte wijnen zijn in opkomst. "Hoe meer intensiteit en hoe zwaarder, hoe beter de wijn in het verleden werd ontvangen. Als je voorheen vooral witte wijn dronk werd je niet beschouwd als een serieuze wijndrinker, maar ook de wijnsnobs hebben deze trend nu geaccepteerd. De wijn van nu is steeds meer elegant, fris en lichtvoetig". Wijnjournalist Gert Crum ziet ook een opmars wat betreft witte wijn. "Geen strakdroge wijnen, maar wel droger dan we in het verleden dronken", zegt hij. "Wijnen met een hout- of vanilletoast verdwijnen meer op de achtergrond en maken plaats voor frisse, levendige en fruitige druiven". Chardonnay en Sauvignon Blanc blijven populair, maar ook andere variëteiten komen, volgens Crum, nu steeds vaker om de hoek kijken. Zo wordt Chenin Blanc steeds bekender en daardoor populairder dankzij Zuid-Afrika. Niet alleen witte wijnen ziet men liever fris, dat geldt ook voor rood. Er is een toenemende voorkeur voor een fruitige en verfrissende rode wijn, bijvoorbeeld van druiven zoals Merlot. Steeds meer mensen hebben genoeg van krachtige, gespierde bodybuilderwijnen. Ze hebben, na jarenlang powerconstructies te hebben gedronken, nu meer behoefte aan een wijn die minder robuust is. De rode wijn van nu is bovenal speels, fris en bomvol fruit en wordt het liefst ook wat koeler geserveerd en gedronken, op een temperatuur van rond de 15 graden. Dat kun je doen door de wijn in de koelkast te zetten en een half uur voor het drinken eruit te halen. Hieronder enkele voorbeelden van deze frisse witte, fruitige rosé en fruitige, verfrissende rode wijnen;
|
|