De naam ‘Primorje’ is afkomstig van de Sloveense woorden pri en morje, wat ‘bij de zee’ betekent. Hoewel slechts een klein deel van deze regio daadwerkelijk aan zee licht, is de positieve invloed van de Adriatische zee en het daarbij behorende klimaat tot diep in het achterland (tot in de Julische Alpen) aanwezig. Deze wijnregio is hiermee de enige in Slovenië die gekenmerkt wordt door een mediterraan klimaat en bovendien door de ijskoude Burja-wind. De Burja is niet alleen een zeer koude wind die een gevoelstemperatuur van -25 °C kan genereren, maar ook windvlagen van boven de 200km/u kan behalen. Dit is echter voornamelijk in het voor- en najaar. Het landschap hier wordt afgewisseld door glooiende heuvels, olijfgaarden, vijgenbomen, mediterrane vegetatie, pittoreske Kras-nederzettingen, hoge karstplateaus, bloesembomen, romantische rivierdalen, unieke karstformaties en de aanwezigheid van de strakblauwe Adriatische Zee. Het klimaat heeft een bijzonder positieve uitwerking op het landschap, de wijngaarden en dierlijke producten, zoals vleeswaren en kaas. Er gaat dan ook niets boven een goede locale rode wijn, geserveerd met Kraški Pršut (gedroogde ham) en Nanoski sir (Nanos kaas). De unieke mix van het Mediterrane klimaat, de Burja-wind en de rode aarde van het Karst zorgen voor karakterieke wijnen die nergens anders ter wereld zijn gelijke kent. Primorje is het enige Sloveense wijnbouwgebied waar meer dan 50% van de productie uit rode wijnen bestaat.